W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Choroby sercowo-naczyniowe (CVD) należą do głównych przyczyn śmierci w krajach rozwiniętych (USA, Europa Zachodnia). Z powodu CVD w 1990 r. chorowało 271 milionów ludzi, a ta liczba wzrosła do 523 milionów w 2019 r. Liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych (zawały serca, udary mózgu itd.) wynosiła 12,1 mln w 1990 r. i wzrosła do 18,6 mln [...]
Prolaktyna może wywołać wiele nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak z każdym hormonem w organizmie - najlepiej, jeśli wyniki są normie. Jeśli ktoś ma bardzo wysokie stężenie prolaktyny, może to oznaczać guza (gruczolaka przysadki), raka z przerzutami do przysadki mózgowej, niedoczynność tarczycy, PCOS, nadmierny stres lub wysiłek fizyczny itd. Do [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
W serwisie zapytaj.sfd.pl zauważyliśmy powtarzający się problem, który związany jest z występowaniem hemoroidów. Osoby trenujące pytają, co można zrobić w przypadku, gdy dokuczają im hemoroidy oraz jaki rodzaj treningu wykonywać, aby sobie nie zaszkodzić. Postanowiliśmy opisać najważniejsze zagadnienia, aby ułatwić życie osobom dotkniętym omawianą [...]
[...] serwatkowe (WPC, WPH, WPI) oraz białka kazeinowe. Podsumowanie Białko pełni kluczową rolę w diecie kulturysty. Nie jest ważniejsze od węglowodanów i tłuszczów, niemniej jego rola jest nie do przecenienia. Ile go potrzebujesz? Na to pytanie nie ma wspólnej odpowiedzi. Zależy, jak często trenujesz, jakie dyscypliny, w jakim jesteś wieku, jakie masz [...]
[...] że trening biegowy powoduje spadek, a nie wzrost stężenia cholesterolu. Skoro bieganie powoduje silne urazy, chociażby, mięśni i wymaga długiej „naprawy”, to jaka jest w tym rola cholesterolu? Żadna. Stężenie było konsekwentnie niskie, a właściwie biorąc pod uwagę spadki i zwyżki, zmieniało się w sposób niemający znaczenia praktycznego. Crouse i [...]
[...] Olga Stępień-Wyrobiec1, Antoni Hrycek2, Grzegorz Wyrobiec „Transformujący czynnik wzrostu beta (TGF-beta) – budowa, mechanizmy oddziaływania oraz jego rola w patogenezie tocznia rumieniowatego układowego” http://www.phmd.pl/fulltxt.php?ICID=874359 Ferrier KE1, Nestel P, Taylor A, Drew BG, Kingwell BA. „Diet but [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim odkrytym w 1932 r. powstającym podczas metabolizmu metioniny. Wg obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Nadmierna podaż metioniny czy też zaburzenia jej przemiany, [...]
[...] prostaty. WNKT odgrywają dużą rolę dla wątroby i układu sercowo-naczyniowego. Obecnie nie ma dowodów, że cukier w diecie zwiększa ryzyko rozwoju raka prostaty. Jednak jego rola w progresji raka prostaty pozostaje niejasna. Niewykluczone, że wysokie stężenie insuliny (związane z podażą cukru w diecie) może znacząco wpływać na postęp choroby. Co [...]
Kulturystyka ma różne oblicza. Obecnie jest to dyscyplina uprawiana masowo, przez setki tysięcy ludzi. Większość z nigdy nie stanie na scenie, nie robi „formy” pod zawody, ćwiczy dla przyjemności, poprawy wyglądu ciała, pokonania swoich lęków, ograniczeń. Bardzo często niektórzy ludzie budzą się, dopiero gdy pojawią się pierwsze ciepłe dni i [...]
[...] niektórych przypadkach (sam znam kilka takich osób…) powinni sięgnąć, fighterzy. Rola diety Oczywiście, jak w każdym moim artykule nie muszę chyba podkreślać, jak ważna jest rola właściwej diety - w przypadku wątpliwości zapraszam do konsultacji - przy ustalaniu potrzeb suplementacyjnych. Pierwszym bowiem krokiem jest zadbanie o to, aby nie [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] do tworzenia nowych naczyń krwionośnych, ale także mezenchymalnych komórek macierzystych. Są to komórki macierzyste znajdujące się w szpiku kostnym. Sulforafan i jego rola Warzywa kapustne zawierają glukozynolany, takie jak glukorafanina. Myrozynaza jest enzymem uwalnianym podczas krojenia warzyw, lekkiego gotowania lub żucia, a to [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] i wsp. z 2007 r. , Burke i wsp. 2008 r.; Turner-McGrievy i wsp. 2015 r.), dają większe efekty redukcyjne i prozdrowotne (np. Barnard i wsp. 2009 r.; lepsza kontrola glikemii i cholesterolu w diecie wegańskiej o rozkładzie makro 15% białka, 75% węglowodanów, 10% tłuszczów, w porównaniu z dietą konwencjonalną: 15−20% białka, 60−70% [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]